Wat doet een kraamverzorgende?
Als je kraamverzorgende wilt worden is het wel belangrijk om te weten wat de taken van een kraamverzorgende zijn.
Nederland is het enige land waar je kraamzorg krijgt na de geboorte van je kindje. We zijn daarin uniek! En het is zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Gemiddeld genomen krijgt een gezin 49 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen. Er wordt gestart met volledige dagen en vervolgens naar halve dagen.
Bij complicaties kunnen er extra uren worden geïndiceerd tot een maximum van 80 uur. De herindicatie gebeurt in overleg met de verloskundige.
Als kraamverzorgende speel je een belangrijke rol om de ouders te helpen bij de verzorging van hun kindje. Je leert ze hoe ze hun baby moeten verzorgen. Denk hierbij aan zaken als het kindje in bad doen, aan te kleden, veilig te laten slapen. Ook voeding is een heel belangrijk onderdeel hiervan. Of het nu gaat om borstvoeding of kunstvoeding, als kraamverzorgende help je de ouders om te zorgen dat het kindje goed en voldoende drinkt.
Ook voer je tijdens de kraamtijd medische controles uit bij moeder en kind. Zo kun je snel eventuele problemen signaleren en met de verloskundige bespreken.
Alle taken van een kraamverzorgende op een rijtje:
Assisteren bij de bevalling, thuis of in het ziekenhuis
- Je zet alle spullen klaar voor de thuisbevalling.
- Tijdens de bevalling assisteer je de verloskundige.
- Je ondersteunt de aanstaande moeder en partner.
- Na de bevalling zorg je voor de moeder en de pasgeboren baby.
Controle en verzorging van de kraamvrouw
- Je doet de medische controles van de grootte van de baarmoeder, afscheiding, urine en ontlasting en de lichaamstemperatuur.
- Ook de geestelijke gemoedstoestand houd je goed in de gaten.
- Je ondersteunt bij het geven van (borst)voeding.
- Indien nodig help je bij het wassen en douchen.
- Je rapporteert dagelijks het herstel van de kraamvrouw.
Controle en verzorging van de baby
- Je houdt de ontlasting van de baby goed in de gaten.
- Dagelijks meet en weeg je de baby. Ook houd je het navelstompje goed in de gaten.
- Je verzorgt de baby: wassen, huid- en navelverzorging.
- Ook de ademhaling, motoriek, ogen en de huid van de baby monitor je. Je houdt in de gaten of de baby goed slaapt, goed en krachtig huilt en alert en tevreden is.
- Je rapporteert dagelijks alle gegevens over de gezondheid van de baby.
Je geeft voorlichting over:
- Borst- en/of kunstvoeding.
- Verzorging van de baby.
- Een gezond slaapritme van de baby.
- Huilen en troosten.
- Allergieën en preventie wiegendood.
- Veiligheid in huis.
- Ontzwangeren.
Daarnaast ben je er ook om de kraamvrouw mentaal te steunen. De overige gezinsleden betrek je bij de verzorging van het nieuwste gezinslid.
Er zijn wat licht huishoudelijke taken die je uitvoert om de hygiëne te bewaken. Denk hierbij aan het schoonhouden van de badkamer, babykamer en de slaapkamer van de kraamvrouw. Ook het wassen van de kraamwas is hier onderdeel van.
Ook kraamvisite vang je tijdens de kraamtijd op. Je houdt hierbij goed in de gaten dat de kraamvrouw en baby wel voldoende rust krijgen en stemt met haar daar de bezoektijden op af.
Hoe kun je kraamverzorgende worden?
Hou jij ook van kraamzorg en wil je graag aan de slag? Dan is het belangrijk om te kijken of je de juiste diploma’s op zak hebt.
Kraamverzorgende worden via een werk- en leertraject
Er zijn kraamorganisaties die een interne opleiding tot kraamverzorgende aanbieden. Dit traject duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Als je met de opleiding start kom je gelijk in dienst bij de organisatie en je volgt de opleiding via het ROC. Je combineert werken als leerling kraamverzorgende met leren. De kosten van de opleiding komen voor rekening van de organisatie. Vaak heb je na de opleiding ook de garantie van een baan bij de betreffende organisatie.
Om kraamverzorgende te worden via een werk- en leertraject moet je vaak aan de volgende eisen voldoen:
- Minimaal 21 jaar
- Vooropleiding op minimaal VMBO kader niveau aangevuld met enige jaren werkervaring in de zorg of een vooropleiding op minimaal VMBO kader niveau aangevuld met een willekeurige MBO niveau 3 opleiding
- In bezit van een rijbewijs en de beschikking over een auto
Kraamverzorgende worden als je Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende bent
Als je op dit moment in de zorg als VIG’er of EVV’er werkt kun je snel aan de slag als kraamverzorgende!
Veel organisaties bieden een korte bedrijfsopleiding tot kraamverzorgende aan. Zo’n interne bedrijfsopleiding duurt ongeveer 4-6 maanden.
Als je start met de opleiding kom je gelijk in dienst bij de organisatie. Je volgt een aantal klassikale lessen en enkele zelfstudie opdrachten. Je werkt daarnaast in de praktijk en wordt begeleid door afstandsbegeleiders die al je vragen kunnen beantwoorden. Na het behalen van je toetsen en een voldoende praktijkbeoordeling ga je zelfstandig aan het werk.
Ook al werk je de eerste maanden onder begeleiding, je ontvangt direct bij indiensttreding een salaris wat op hetzelfde niveau ligt als je huidige salaris als VIG’er of EEV’er, met een maximum inschaling in schaal 35 conform CAO Kraamzorg.
Om kraamverzorgende te worden via een interne bedrijfsopleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:
- Geschoold als Verzorgende IG of Eerst Verantwoordelijke Verzorgende
- In bezit van een rijbewijs en beschikking over een auto
Opleidingen via de Geboortezorg Academie
Wil je graag kraamverzorgende worden maar heb je (nog) niet de juiste diploma’s op zak? Kijk dan eens op de website van de Geboortezorg Academie. Zij bieden in verschillende regio’s opleidingen tot kraamverzorgende aan.